SON DAKİKA
Hava Durumu

Yorgan Ustası Gönen; “Sağlık İçin Yün Ve Pamuklu Yorganlar Tercih Edilmeli”

Günümüzde yorgancılık mesleğine eskisi kadar ilgi olmaması, hazır ürünlerin daha çok rağbet görmesi ve mesleğe ilgi duyan çırakların yetişmemesi nedeniyle yorgancılık mesleği de kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 16:53
Kaynak: Seher Özer
Yorgan Ustası Gönen; “Sağlık İçin Yün Ve Pamuklu Yorganlar Tercih Edilmeli”

Bucak’ta yorgancılık mesleği yapan Mustafa Gönen de mesleğe ilgilinin olmadığını belirterek çocuklarına bu mesleği öğretmeye çalıştığını ifade etti. Elyaf ürünlerin sağlık için zararlı olduğunu söyleyen Gönen, ; “Sağlık için yün ve pamuklu yorganlar tercih edilmeli ”dedi.

Mustafa Gönen, “İşletmemizde yorgan, yastık, döşek, balkon perdesi, çeyizlik, sünger gibi çeşitli ürünler yapıyoruz. Çünkü artık eleman yetişmiyor, yeni nesil bu mesleğe yanaşmıyor. Bu meslek bitti diyorlar, fazla rağbet yok diyorlar. Şu anda genellikle hazıra rağbet ediliyor, hazır ürünler de elyaf olduğu için pamuklu ürünler gibi kaliteli değil. Ben yine de çocuklarıma bu mesleği öğretmeye sevdirmeye çalışıyorum. Çünkü bu meslek tek başına yapılacak bir meslek değil. Önce elle dikiyorduk yorganı şimdi makinayla dikmeye başladık.

Çünkü bir yorganın elle dikilmesi yaklaşık 5 saat sürüyor. 5 saat demek günün yarısı, akşama kadar 2 yorgan dikeceğim aldığın para hiçbir şekilde kurtarmıyor. Benim tavsiyem özellikle bebekler için yün pamuk, yün yoksa pamuk ama yünü daha çok tavsiye ederim. Silikonlu olsun diyorlar ama ben silikonlu yorgan yastık kesinlikle önermiyorum, şiddetle karşıyım. Çünkü silikon sağlıklı değil. Yün yazın terletmez serin tutuyor diyorlar, kışın sıcak tutar. Çeyizlik ipekli yorganlar eskisi kadar rağbet görmüyor.

Onları elle dikiyoruz, 1 yıl içinde belki 5-6 ancak geldi. Şimdi altı üstü beyaz veya renkli çarşaflı yorganlar ilgi görüyor. İpekli yorgan diktirmek isteyen müşteriye önce anlatıyorum, bu yorganı dikmek için 5-6 saat emek vereceğim, değerine göre işçilik parası isteyeceğim, yapılan onca emeğe rağmen yorganın üzerine nevresim geçirildiği zaman yapılan desenler işçilik görünmeyecek diye izah ediyorum.

Ölçüsünü getirildikten sonra balkon perdesini de ona göre dikiyoruz. Vatandaşlarımıza rahat bir uyku uyumak istiyorlarsa yün yastık, yün yorgan yün döşek diktirmelerini tavsiye ediyorum.

Kesinlikle silikondan uzak dursunlar. Ben kendim de yün yatak kullanıyorum, gayet te memnunum” dedi.

Kaynak: Seher Özer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.