SON DAKİKA
Hava Durumu

Sagalassos Bayram Tatilinde Tatilcilerin Gözdesi Oldu

Sagalassos Antik Kenti’ni bayram tatilinde kaç kişi ziyaret etti ?

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 13:41
Kaynak: Mehmet Sevinç
Sagalassos Bayram Tatilinde Tatilcilerin Gözdesi Oldu

Burdur’un Ağlasun İlçesinde bulunan "aşkların ve imparatorların şehri" olarak anılan Sagalassos Antik Kenti ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Sagalassos Antik Kenti, Bayram tatilinde de tercih edilen yerler arasında yer aldı. 

2023 yılında ziyaretçi rekoru kıran Antoninler Çeşmesi, Neon Kütüphanesi gibi zengin ve gösterişli mimarisiyle Sagalassos Antik Kenti tatilcilerin gözdesi olamaya devam ediyor. Sağalassos’u Ramazan Bayramı tatilinde yerli ve yabancı 6 bin 120 kişi ziyaret etti. Sagalassos Antik Kentini 2023 yılında yaklaşık 94 bin ziyaretçi ile rekor kırmıştı.

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti, bölgenin en önemli antik kentlerinden birisidir. Sagalassos, Pisidia bölgesi Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehridir ve günümüzde antik kentte bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma İmparatorluk dönemine aittir. Dünyanın en yüksek rakımlı, dokuz bin kişilik tiyatrosuna sahip olan antik kentin en dikkat çekici yapıları arasında 2000 yıldır akan muhteşem Antoninler Çeşmesi bulunuyor. Ayrıca antik kentte bulunan Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik dönem heykeltıraşlığının en önemli örneklerinden sayılıyor. İçinde pek çok havuzun bulunduğu Roma Hamamı da iki katı korunmuş bir şekilde günümüze kadar ulaşmıştır.

Arkeolojik kazılar ile kütüphane, konutlar, tapınak, hamam ve Helenistik çeşme, Herron, Antoninler çeşmesi gibi önemli kamusal yapılar açığa çıkarılmıştır. Yukarı Agora’da hararetli siyasi konuşmaları, Roma imparatorlarının emirleri, senato binasındaki tartışmaları, satıcıların seslerini duyar gibi olur ve bir anda kendinizi Roma Dönemi’nde bulursunuz. Sagalassos, Küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir. Unutmayınız ki, kentte hayran olduğunuz eserlerden daha fazlasını Burdur Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz.

Kaynak: Mehmet Sevinç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.