SON DAKİKA
Hava Durumu

Bucak’ta Pekmez Telaşı Başladı

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kışlık pekmez yapımına da başlanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 15:00
Kaynak: Seher Özer
Bucak’ta Pekmez Telaşı Başladı

Yurdun değişik bölgelerinde olduğu gibi Bucak ve köylerinde bağlardan toplanan üzümler kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Bazı vatandaşlar üzümlerini değirmende suyunu çıkartarak kaynatırken bazı vatandaşlarsa evlerinin yanında çuvallara koydukları üzümlerin suyunu çiğneyerek çıkartıyor. 

Bucak Mehmet Akif Mahallesinde yol kenarında pekmez kaynatan Osman Üner, “Bucaklıyım, pekmez için ak üzümleri kendi bağımızdan toplarız. Üzümü yıkarız, sonra suyunu çıkarmak için çuvallara koyduğumuz üzümlerin çiğneyerek suyunu çıkartırız.

Üzüm şırasını (suyunu) süzeriz kazana koyarız. Önceden hazırladığımız ak toprakla pekmez suyunu harmanlarız, kazanda karıştırarak kaynatırız.

Kaynattıktan sonra pekmezin köpüğü oluşur, kazanı ateşten indiririz, 1 gün bekleme süresi vardır.

Daha sonra üzüm suyunu geniş tavaya koyarız. Pekmez yapımına geçeriz. Pekmezin muhafazası güneş görmeyen yerlerde cam şişelerde olur.

Pekmez katkı maddesi katmadığımız için 2-3 yıl muhafaza edilebilir.

Pekmez sağlığa çok yararlıdır, kan yapma özelliği vardır.

Pekmez yapımına Eylül ayı itibarıyla başlanır, hava şartlarına göre kaynatma işlemi gerçekleştirilir” dedi.

Kaynak: Seher Özer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.