Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kışlık pekmez yapımına da başlanıldı.
Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 15:00
Kaynak: Seher Özer
Yurdun değişik bölgelerinde olduğu gibi Bucak ve köylerinde bağlardan toplanan üzümler kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Bazı vatandaşlar üzümlerini değirmende suyunu çıkartarak kaynatırken bazı vatandaşlarsa evlerinin yanında çuvallara koydukları üzümlerin suyunu çiğneyerek çıkartıyor.
Bucak Mehmet Akif Mahallesinde yol kenarında pekmez kaynatan Osman Üner, “Bucaklıyım, pekmez için ak üzümleri kendi bağımızdan toplarız. Üzümü yıkarız, sonra suyunu çıkarmak için çuvallara koyduğumuz üzümlerin çiğneyerek suyunu çıkartırız.
Üzüm şırasını (suyunu) süzeriz kazana koyarız. Önceden hazırladığımız ak toprakla pekmez suyunu harmanlarız, kazanda karıştırarak kaynatırız.
Kaynattıktan sonra pekmezin köpüğü oluşur, kazanı ateşten indiririz, 1 gün bekleme süresi vardır.
Daha sonra üzüm suyunu geniş tavaya koyarız. Pekmez yapımına geçeriz. Pekmezin muhafazası güneş görmeyen yerlerde cam şişelerde olur.
Pekmez katkı maddesi katmadığımız için 2-3 yıl muhafaza edilebilir.
Pekmez sağlığa çok yararlıdır, kan yapma özelliği vardır.
Pekmez yapımına Eylül ayı itibarıyla başlanır, hava şartlarına göre kaynatma işlemi gerçekleştirilir” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bucak’ta Pekmez Telaşı Başladı
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kışlık pekmez yapımına da başlanıldı.
Yurdun değişik bölgelerinde olduğu gibi Bucak ve köylerinde bağlardan toplanan üzümler kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Bazı vatandaşlar üzümlerini değirmende suyunu çıkartarak kaynatırken bazı vatandaşlarsa evlerinin yanında çuvallara koydukları üzümlerin suyunu çiğneyerek çıkartıyor.
Bucak Mehmet Akif Mahallesinde yol kenarında pekmez kaynatan Osman Üner, “Bucaklıyım, pekmez için ak üzümleri kendi bağımızdan toplarız. Üzümü yıkarız, sonra suyunu çıkarmak için çuvallara koyduğumuz üzümlerin çiğneyerek suyunu çıkartırız.
Üzüm şırasını (suyunu) süzeriz kazana koyarız. Önceden hazırladığımız ak toprakla pekmez suyunu harmanlarız, kazanda karıştırarak kaynatırız.
Kaynattıktan sonra pekmezin köpüğü oluşur, kazanı ateşten indiririz, 1 gün bekleme süresi vardır.
Daha sonra üzüm suyunu geniş tavaya koyarız. Pekmez yapımına geçeriz. Pekmezin muhafazası güneş görmeyen yerlerde cam şişelerde olur.
Pekmez katkı maddesi katmadığımız için 2-3 yıl muhafaza edilebilir.
Pekmez sağlığa çok yararlıdır, kan yapma özelliği vardır.
Pekmez yapımına Eylül ayı itibarıyla başlanır, hava şartlarına göre kaynatma işlemi gerçekleştirilir” dedi.
Kaynak: Seher Özer
En Çok Okunan Haberler