SON DAKİKA
Hava Durumu

Bucak’ta 35 Yıl Önce İlk Alabalık Pazara Girince Nasıl Tepki Aldı ?

Eşiyle birlikte alabalık satışı yapan Arif Arslan, vatandaşlara balık tüketmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 16:43
Kaynak: Hatice Güner
Bucak’ta 35 Yıl Önce İlk Alabalık Pazara Girince Nasıl Tepki Aldı ?

Burdur’un Bucak ilçesinde her hafta Perşembe günleri kurulan Halk Pazarı’nda alabalık satışı da yapılmakta. Bucak’a bağlı Anbahan Köyü’nde Alabalık Üretim Çiftliği işleten Arif Arslan, üretimini yaptığı alabalıkları vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor.

Arif Arslan’ın en büyük yardımcısı ise eşi. Arslan eşiyle birlikte satışını gerçekleştirdiği alabalıkları temizlenmiş şekilde müşteriye teslim ediyor. Alabalık satışlarıyla ilgili konuşan Arif Arslan, ilçedeki vatandaşların geçmiş yıllarda çok fazla balık tüketiminin olmadığını dile getirdi. Arslan son yıllarda vatandaşların balığa olan ilgisinin artmaya başladığını kaydetti. Alabalık Üretim Çiftliği işleten Arif Arslan alabalıkların üretim süreci hakkında da konuştu. Arslan balık tüketiminin faydalı olduğunu aktararak vatandaşlara balık tüketmelerini tavsiye etti.

“Normal alabalıkları yetiştirirken 3-5 senedir meşhurlaştı, balığın genleriyle oynamak var. Genlerinde yumurtada oynuyorlar, balığı 0 dişi yapıyorlar, 1 -1 buçuk ay geçtikten sonra bir aşı yapıyorlar. Daha sonra iğneli aşı yapıyorlar. Sen de niye iğne vurmuyorsun diyorlar. Şimdi bizden yana şans güldü. Fethiye, Çameli tarafından büyük balıkçılar  benden hiç iğne olmamış aşı yapılmamış anaç yapmak için anaçlık balık götürüyorlar. Ben milleti kendimi düşünerek ne aşı ne iğne vururum doğal olarak satarım. Bizim  suyumuz soğuk su olduğu için bizde büyüme geç oluyor. Ben balığı 16-17 aydan önce satamıyorum. Bizim balığın özelliği kışın buz gibi suyun içinden gelip eksi derecelere düşüp yem dahi yemeden yağ bağlayıp soğuk suda geç geliştiği için 12. Aydan 4. Aya kadar bizde gelişme çok az olur. Ancak komple yağ bağlar, bu yağın sayesinde balık hiçbir yere kesinlikle uymaz. Suyumuz çok değil ama kalitesi minerali çok güzel. Benim sattığım balığı yiyenler bilir hiçbir yere uymaz. Bu bölgede hiç kimsenin balığı bizim balığımıza uymaz. Vatandaşımız da memnun. Biz de dürüst olarak çalışırız. Bucak Kestel Dağı Kartal dağı olarak ta geçer 2 bin 200 rakımlı yerden suyumuz akmakta. Anbahan köyü ile Aziziye köyü arasında Kestel dağının zirvesine yakın bir yerde yetişmekte. Suyumuz soğuk olduğu için balığımızın lezzetine hiçbir yer uymaz. Bizim alabalıklarımız baraj balıklarından 10 lira civarında bir farkı olur. Onlar çabuk büyüttüğü için maliyeti biraz daha düşük olur. Bizde işçi yok, hanım ile çocuklarım yardım ediyor. Ben yavru yeminde Türk yemi kullanmıyorum. İthal Hollanda’dan gelen bir ürün kullanıyorum. 45-46 proteinin altında yem yedirmem. Yaklaşık 35 sene önce bu balık yeniliyor mu diye soran da oldu bize. Bucak’ta balık kültürü zayıftır, eski insanlarımız hala ben balık yemem diyor. Doktorların sık sık sağlığınız için balık yiyin diye söylemesiyle insanlar balığa ilgi göstermeye başladı. Haftada en az 2 defa balık yemek lazım ” dedi

Kaynak: Hatice Güner

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.