SON DAKİKA
Hava Durumu

Bucak Sağlık Yüksekokulu’nda Akılcı İlaç Kullanımı Konulu Seminer Düzenlendi

“Bucak Sağlık Yüksekokulu Günleri” kapsamında “Akılcı İlaç Kullanımında Güncel Yaklaşımlar” etkinliği gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 11:08
Kaynak: Seher Özer
Bucak Sağlık Yüksekokulu’nda Akılcı İlaç Kullanımı Konulu Seminer Düzenlendi

Etkinlikte, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Halil Aşçı ve Doç. Dr. Mehtap Savran sunum yaptı

Seminerde sunum yapan  Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Aşçı, “Aslında hemşireler bu işin en başında. Hastayla hekimden daha fazla muhatap olan hekimin verdiği ilaçları hastaya uygulayan insanlarsınız. Uygulama sırasında da hastanın takibi sırasında da en çok muhatap olan kişilersiniz” dedi.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Aşçı, “Hastane enfeksiyonlarında en sık görülen hastane kaynaklı enfeksiyonların en sık sebeplerinden bir tanesi idrar yolları enfeksiyonları. Sonda uygulamalarını bile takarken hastaya temas eden hasta bakıcıları hemşireler bir şekilde enfekte edemiyor. Asendal yolla hastaya bakterinin bir şekilde girmesi enfeksiyonu getiriyor. Dolayısıyla daha ilaca girmeden preventif koruyucu hekimlik babında büyük iş düşüyor. Bu anlamda zaten hastanelerin kalite birimleri var bu birimlerde de hemşirelere devamlı eğitimler düzenleniyor. Bu eğitimler kapsamında hijyen eğitimi de anlatılıyor. Yani aslında hekimle hasta arasındaki hemşirenin yeri çok büyük” dedi. 

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Savran,  “Diyaliz hastalarının ne kadar zor şartlarda diyalize gittiğini biliyoruz ve o hastaların böbrek nakli olma şansı çok büyük bir lütuf. Aslında cerrahi teknik olarak insan gücü olarak bir takım tıbbi kapasite olarak bir çok noktaya geldik ama antibiyotik direncinde geriye gittiğimiz için bu yaptığımız gelişmelerin ilerlemenin hiçbir anlamı kalmıyor” dedi.  “Kendi başımıza gelmediği zaman farkına varamayacağımız ama kendi başımıza geldiği zaman neye mal olduğunu gördüğümüz bit durum” dedi. Sunumların ardından Bucak Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ömer Gürkan Dilek tarafından Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Halil Aşçı ve Doç. Dr. Mehtap Savran’a teşekkür belgeleri takdim edildi. 

Kaynak: Seher Özer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.