SON DAKİKA
Hava Durumu

Bucak Hükümet Camiindeki Kubbeye Leylekler Bu Yıl  Erken Geldi

Bucak Konak Mahallesi’nde Hükümet Camiinin kubbesi üzerinde bulunan ve Nisan ayı sonrası yuvasına dönen yuvanın sahibi leylekler bu yıl yuvasına Mart ayında döndü.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 18:56
Kaynak: Mehmet Sevinç
Bucak Hükümet Camiindeki  Kubbeye Leylekler Bu Yıl  Erken Geldi

Yaz aylarının habercisi olan leylekler, havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’deki yuvalarına dönmeye başladı.Kış aylarını sıcak ülkelerde geçiren leylekler, Orta Avrupa'dan göç ederek Akdeniz üzerinden Türkiye’ye de göç ediyor.

Bucak Konak Mahallesi’nde bulunan Hükümet Camiinin kubbesi üzerinde yuva oluşturan leylekler 15 yıldır mahalle halkının ve çevrede bulunanların ilgi odağı oluyor. Yuvaya yaklaşılmasından rahatsız olan anne leylek koruma içgüdüsü olarak bazı hareketler sergiliyor. Tehdit algılayınca leylekler, kuyruğunu dikip kanatlarını yanlara uzatıyor ve gagasıyla ses çıkartarak yuvanın etrafında

dolaşıyor.   

Ortalama 30 yıl ömrü olduğu bilinen leylekler, siyah kanat uçuş tüylerinin dışında tamamen beyaz, gagası ve bacakları erişkinlerde kırmızı, yavrularda ise siyah. Büyük bir kuş türü olan leyleğin boyu 100–115 cm uzunluğunda, kilosu ise 2,5 ila 4,5 kg arasında değişiyor, kanat açıklığı ise 155–215 cm olarak biliniyor.

Yıllar boyunca aynı yuvada üreyen leylekler yuvalarını kaplamak için her yıl yeni malzeme getirip yuvaların içinde kat kat organik malzeme biriktiriyor.  İnsanlara hiçbir zararı bulunmayan Leylekleri tarla ve arazilerin yanı sıra ağaçlarda, binaların üzerinde ya da insanlar tarafından özel olarak yapılan platformlarda çalı çırpıdan yaptıkları büyük yuvalarda yaz ayları boyunca görmek mümkün. Leylekler Bucak’ta ve Bucak’a bağlı bazı köylerde yuva yaparak yaz mevsimini geçiriyor. 

Kaynak: Mehmet Sevinç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.