SON DAKİKA
Hava Durumu

Asırlık Gelenek “Oku” Bucak’ta Yaşatılıyor

Burdur genelinde düğünün ilk aşaması olan düğün öncesinde, eş-dost ve yakın akrabaya “Oku” adı verilen davetiyeler dağıtılır.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 17:50
Kaynak: Mehmet Sevinç
Asırlık Gelenek “Oku” Bucak’ta Yaşatılıyor

Okunun cinsi ve değerinin belirlenmesinde, verilecek kişilerin aileye yakınlık derecesi ve davetlilerin sosyal konumu etken faktör. 1. derece yakınlara, komşu veya dostlara 2-3 metrelik basmalar, elbiselik kumaşlar, gömlekler de oku olarak verilmekte.

Ayrıca okunun maddi miktarının belirlenmesinde verilecek kişi ya da kişilerin düğün sahibine önceden gönderdikleri okular da dikkate alınıyor. Okunun düğün sahipleri tarafından bizzat hanelere elden götürülerek, teslim edilmesi de geleneğin bir parçası.

Anadolu’nun pek çok yerinde varlığını devam ettiren oku geleneği, Burdur’un Bucak ilçesinde de düğünün olmazsa olmazları arasında yer almakta ve canlı bir şekilde yaşatılmakta. 22 yıldır oku çeşitlerinin satışını yapan Osman Soylu, düğün yapacak olan vatandaşların işletmeye gelerek havlu, gömlek ve elbiselik kumaşları yakınlık ve kaliteyi dikkate alarak, alışveriş yaptığını aktardı. 

“Urba” adı verilen geleneğin de devam ettirildiği söyleyen Soylu, gelenekte kız tarafının oğlan tarafını, oğlan tarafının da kız tarafını giydirdiğini kaydetti.Alkaya Köyü Muhtarı Mehmet İşler de, geleneğin halen devam ettiğini dile getirdi.

İşletme Sahibi Ali Soylu ise oku geleneği kapsamında satışını yaptığı malzemelerin fiyat aralığı hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Mehmet Sevinç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.