Diyetisyen Serap Polat, Çölyak Hastalığı Konusunda Bilinmeyenleri Anlattı
Diyetisyen Serap Polat, Çölyak Hastalığı Konusunda Bilinmeyenleri Anlattı
Bucak Mehmet Cadıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Serap Polat, “Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası’nda” konuştu.
Haber Giriş Tarihi: 14.05.2025 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2025 16:27
Kaynak:
Seher Özer
Bucak Mehmet Cadıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Serap Polat, “Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası” ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerde bulunan gluten proteinine karşı vücudun hassasiyet göstermesidir” diyen Diyetisyen Serap Polat, çölyak hastalığının belirtileri hakkında bilgi verdi.
“Çölyak hastalığına yakalanmamak için yeterli ve dengeli beslenmek genel kurallarımız içerisinde” diyen Diyetisyen Polat, “Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar yulaf gibi besinlerde bulunan gluten proteinine karşı vücudun hassasiyet göstermesidir.
Belirti olarak kişilerde daha çok gaz, şişkinlik karın şişliği, halsizlik, kronik yorgunluk, ya da çocuklarda gelişme geriliği zayıflık olarak görülebilir. Böyle durumlarda özellikle danışanların hastalarımızın kendi rahatsızlıklarını tanımladıktan sonra önce bir Genel Cerrahiye veya Gastroenterolojiye yönlendirerek bağırsak biyopsisi ve hekimin uygun gördüğü kan tahlilleriyle beraber tanısı konulabilir.
Gluten hassasiyeti çölyak hastalığı tanısı konulduğu zaman akabinde bir diyetisyenle görüşüp glütensiz diye yani çölyak hastalığı diyeti alabilirler. Akabinde zaten devletin de bu anlamda tanı ve rapor aldıktan sonra gıda anlamında desteği var. Çölyak hastaları kara buğday, pirinç, sorgun, amarant gibi tahılları kullanabilir ama buğday, arpa, çavdar, yulaf tarzı günümüzde çok sık tükettiğimiz yiyeceklerin içerisinde var olan ana temel gıdaları tercih edemezler ama günümüzde artık marketlerde glütensiz ürünlere rahatlıkla ulaşılabiliyor.
Çölyak hastalığına yakalanmamak için öncelikli olarak yeterli ve dengeli beslenmek genel kurallarımız içerisinde. Bağırsak sağlığı her zaman için önemli. Ancak tamamen yakalanmama gibi bir durum söz konusu değil. Tamamen bağırsaklardaki yapıyla alakalı bir durum. Yeteri kadar emilim gerçekleştirmezse glütene karşı bir hassasiyet oluşur” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Diyetisyen Serap Polat, Çölyak Hastalığı Konusunda Bilinmeyenleri Anlattı
Bucak Mehmet Cadıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Serap Polat, “Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası’nda” konuştu.
Bucak Mehmet Cadıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Serap Polat, “Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası” ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerde bulunan gluten proteinine karşı vücudun hassasiyet göstermesidir” diyen Diyetisyen Serap Polat, çölyak hastalığının belirtileri hakkında bilgi verdi.
“Çölyak hastalığına yakalanmamak için yeterli ve dengeli beslenmek genel kurallarımız içerisinde” diyen Diyetisyen Polat, “Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar yulaf gibi besinlerde bulunan gluten proteinine karşı vücudun hassasiyet göstermesidir.
Belirti olarak kişilerde daha çok gaz, şişkinlik karın şişliği, halsizlik, kronik yorgunluk, ya da çocuklarda gelişme geriliği zayıflık olarak görülebilir. Böyle durumlarda özellikle danışanların hastalarımızın kendi rahatsızlıklarını tanımladıktan sonra önce bir Genel Cerrahiye veya Gastroenterolojiye yönlendirerek bağırsak biyopsisi ve hekimin uygun gördüğü kan tahlilleriyle beraber tanısı konulabilir.
Gluten hassasiyeti çölyak hastalığı tanısı konulduğu zaman akabinde bir diyetisyenle görüşüp glütensiz diye yani çölyak hastalığı diyeti alabilirler. Akabinde zaten devletin de bu anlamda tanı ve rapor aldıktan sonra gıda anlamında desteği var. Çölyak hastaları kara buğday, pirinç, sorgun, amarant gibi tahılları kullanabilir ama buğday, arpa, çavdar, yulaf tarzı günümüzde çok sık tükettiğimiz yiyeceklerin içerisinde var olan ana temel gıdaları tercih edemezler ama günümüzde artık marketlerde glütensiz ürünlere rahatlıkla ulaşılabiliyor.
Çölyak hastalığına yakalanmamak için öncelikli olarak yeterli ve dengeli beslenmek genel kurallarımız içerisinde. Bağırsak sağlığı her zaman için önemli. Ancak tamamen yakalanmama gibi bir durum söz konusu değil. Tamamen bağırsaklardaki yapıyla alakalı bir durum. Yeteri kadar emilim gerçekleştirmezse glütene karşı bir hassasiyet oluşur” dedi.
Kaynak: Seher Özer
En Çok Okunan Haberler