SON DAKİKA
Hava Durumu

MAKÜ’DE AKADEMİSYEN-HAYVANCILIK SEKTÖR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2019 08:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ses15.com.tr
MAKÜ’DE AKADEMİSYEN-HAYVANCILIK SEKTÖR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Hayvancılık Projesi kapsamında, ‘2019 Yılı Olağan Sektör Meclisi’ toplantısı düzenlendi. Vali Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleşen sektör meclisi toplantısında, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, et ve süttü maliyet hesabı ile Burdur markasının oluşturulması talebinde bulundu. MAKÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen Sektör Meclis Toplantısına Vali Hasan Şıldak, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Turan Çayır, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mesut Bilgiç, kamu temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, hayvancılık projesi kapsamında, ‘Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programının, Burdur’un sahip olduğu potansiyelleri ile üniversitenin mevcut ve gelecek altyapısının uyumlaştırılarak, tarım ve hayvancılıktaki rekabet gücünü artırmayı amaçladığını söyledi. Söz konusu programın, Burdur ili sektörel rekabet gücünün arttırılması, tarım ve hayvancılıkta farklılaşarak bütünleşik kalkınma adı altında gerçekleştirilecek, bütünleşik bir yapıya sahip olduğunu aktaran Korkmaz, “Tarım ve hayvancılıkta farklılaşmaya dayalı bütünleşik kalkınma modeli; üniversite öncülüğünde, Burdur’daki yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi, genetik ıslah ile nitelikli ırkların kazandırılması, hayvan sağlığının korunması ve et-süt veriminin arttırılması ve hayvansal sanayiye dayalı katma değer yaratılması amaçları ile uyumlu olarak çiftçi eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi olmak üzere üç ana eksene oturmaktadır” dedi. Yapılan konuşmaların ardından, proje sunumları yapıldı. Vali Hasan Şıldak başkanlığında istişare toplantısına geçildi. Toplantıda, söz alan Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, “Hayvan işletmelerinin ticari bir işletme olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Akademisyenler olarak doğru çalışmalar yürütüyorsunuz, fakat işletmelerimizin devamlılığı için para kazanmak gerekiyor. Yani yatırımın büyümesi, yatırımın devamını sağlamamız gerekli. Et ve süt fiyatları şuanda gündemde ancak maliyetleri ile ilgili maliyetleri sunan ve tüm zamanlarda kullanılan bir formül olması lazım. Bu projelerin tamamlanabilmesi için yapılacak olan maliyet tablolarında bizlere ne kadar kar getiriyor bunların tartışılması, et süt, hayvan, buzağı gibi maliyetlerinin konuşulması lazım” dedi. Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ise sertifika ve Burdur markasının oluşturulmasını dile getirdi. Üretici maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Gündüzalp, “Maliyetleri düşürmek için farklı kaba yem üretimini, kurak alanlarda yaygınlaştırmak lazım. İkinci bir önemli konu ise bir Burdur markası. Burdur markasını oluşturabilmemiz için de sertifika olayını çözmeliyiz. Bu iki konuyu ivedilikle çözüme kavuşturursak, hem üreticimiz hem de sanayicimiz katma değer kazanacak. Bunu yapmak için sertifikasyon ve Burdur markasını hayata geçirmemiz gerek. Her iki konuda Burdur Ticaret Borsası olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Toplantı, diğer katılımcıların taleplerini iletmesiyle son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.