Isparta,
son yıllarda gül bahçelerine hem yurtiçi hem yurtdışından binlerce turist
çekiyor. Kentte gül turizmi, önemli gelirin yanı sıra, tanıtım açısından da
gelişme gösterdi. Geçen yıl Isparta'daki gül bahçelerine ziyaret edenlerin
sayısının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl havanın soğuk gitmesi
nedeniyle yaklaşık 15 gün geç başlayan sezonda, Isparta'nın ilk gülleri Burdur
Gölü'nün kuzeyindeki Ardıçlı Köyü'nde açtı. Yaklaşık 3 bin dekar gül bahçesinin
bulunduğu köy başta olmak üzere, bölgedeki diğer köylerde bulunan bahçelerde
gül toplanmaya başlandı. Aynı zamanda gül bahçesi turları da başladı. Haziran
ayının son haftasına kadar gül bahçelerinde toplama işleminin sürmesi
bekleniyor. Isparta gülü, 2005 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, kilogramı
ortalama 10 bin euro civarında olan Isparta Gülyağı ise 2018 yılında Isparta
Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret
tescili aldı. Isparta'da gül üretiminin 1870'li yıllarda başladığını belirten
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaklaşık 150 yıldır üretilen
gülden, yaklaşık 100 yıldır kozmetik, ilaç ve gıda sanayileri için gülyağı
çıkartıldığını, kozmetik sanayinde kullanılan gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin
Isparta’dan karşılandığını belirtti. Isparta'da 30 bin dekar gül bahçesi
olduğunu anlatan Başdeğirmen, yılda yaklaşık 10 bin ton gül çiçeği toplandığını
söyledi. Toplanan güllerin damıtılarak gülyağı, konkret ve gülsuyu olarak
ayrıştırıldığını ifade etti. Isparta gülünün kozmetik ve gıda sanayilerinde
kullanımı dışında bölgede ciddi bir turizm hareketliliği oluşturduğuna dikkat
çeken Başdeğirmen, “Gülün sanayisi kadar turizmi de şehrimiz için büyük önem
arz ediyor. Türkiye'nin birçok ilinden ve Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan gibi
ülkelerden Mayıs-Haziran aylarındaki gül sezonunda binlerce turist gül
bahçelerindeki görsel güzelliği yaşamak ve bu havayı teneffüs etmek için
Isparta'ya geliyor” dedi. Isparta'da
güllerin en erken açtığı Burdur Gölü manzaralı gül bahçeleriyle görsel şölen
sunan Ardıçlı'nın eski muhtarı Yakup Yolcu, 80 hane 235 nüfuslu Ardıçlı'da 3
bin dekarda 700-800 ton gül çiçeği üretimi olduğunu kaydetti. Türkiye'de nüfusa
oranla en çok gül üretiminin olduğu köyün Ardıçlı olduğunu belirten Yolcu, son
üç yıldır turizmin de gelişmesiyle gelir arttığından fiyatlardan memnun
olduklarını söyledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
ISPARTA’NIN GÜL BAHÇELERİ, ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Isparta, son yıllarda gül bahçelerine hem yurtiçi hem yurtdışından binlerce turist çekiyor. Kentte gül turizmi, önemli gelirin yanı sıra, tanıtım açısından da gelişme gösterdi. Geçen yıl Isparta'daki gül bahçelerine ziyaret edenlerin sayısının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl havanın soğuk gitmesi nedeniyle yaklaşık 15 gün geç başlayan sezonda, Isparta'nın ilk gülleri Burdur Gölü'nün kuzeyindeki Ardıçlı Köyü'nde açtı. Yaklaşık 3 bin dekar gül bahçesinin bulunduğu köy başta olmak üzere, bölgedeki diğer köylerde bulunan bahçelerde gül toplanmaya başlandı. Aynı zamanda gül bahçesi turları da başladı. Haziran ayının son haftasına kadar gül bahçelerinde toplama işleminin sürmesi bekleniyor. Isparta gülü, 2005 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, kilogramı ortalama 10 bin euro civarında olan Isparta Gülyağı ise 2018 yılında Isparta Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili aldı. Isparta'da gül üretiminin 1870'li yıllarda başladığını belirten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaklaşık 150 yıldır üretilen gülden, yaklaşık 100 yıldır kozmetik, ilaç ve gıda sanayileri için gülyağı çıkartıldığını, kozmetik sanayinde kullanılan gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin Isparta’dan karşılandığını belirtti. Isparta'da 30 bin dekar gül bahçesi olduğunu anlatan Başdeğirmen, yılda yaklaşık 10 bin ton gül çiçeği toplandığını söyledi. Toplanan güllerin damıtılarak gülyağı, konkret ve gülsuyu olarak ayrıştırıldığını ifade etti. Isparta gülünün kozmetik ve gıda sanayilerinde kullanımı dışında bölgede ciddi bir turizm hareketliliği oluşturduğuna dikkat çeken Başdeğirmen, “Gülün sanayisi kadar turizmi de şehrimiz için büyük önem arz ediyor. Türkiye'nin birçok ilinden ve Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan gibi ülkelerden Mayıs-Haziran aylarındaki gül sezonunda binlerce turist gül bahçelerindeki görsel güzelliği yaşamak ve bu havayı teneffüs etmek için Isparta'ya geliyor” dedi. Isparta'da güllerin en erken açtığı Burdur Gölü manzaralı gül bahçeleriyle görsel şölen sunan Ardıçlı'nın eski muhtarı Yakup Yolcu, 80 hane 235 nüfuslu Ardıçlı'da 3 bin dekarda 700-800 ton gül çiçeği üretimi olduğunu kaydetti. Türkiye'de nüfusa oranla en çok gül üretiminin olduğu köyün Ardıçlı olduğunu belirten Yolcu, son üç yıldır turizmin de gelişmesiyle gelir arttığından fiyatlardan memnun olduklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler