Bucak’ta yöresel lezzetlerin başında gelen ve geçmişten günümüze uzanan Çanak Ekmeği, Ramazan ve Kurban Bayramlarında misafirlere ikram edilen bir tat. Çanak ekmeği Bucak ve çevresinde bayrama yakın günlerde ev hanımlarının imece usulü yaptığı, yapılışı hayli zahmetli bir yiyecek. Bucak denilince akla gelen lezzetlerin başında gelen Çanak Ekmeğinin kokusunu, bugünlerde hemen hemen her sokakta almak mümkün. Kokusu da tadı kadar eşsiz bir lezzet olan Çanak Ekmeğinin yapılışı sırasında büyük emek harcanıyor. Bucak’ta yaşayan Güllü Has, Çanak ekmeğinin yapım aşamaları ve geçmişten günümüze uzanan yolculuğu hakkında konuştu. Bucak ve çevresinde hanımların bayrama yakın günlerde yardımlaşarak imece usulü yaptığı ve gelenek olarak bugünlere uzanan Çanak Ekmeği’nin yapılışının da bir hayli zahmetli olduğunu belirten Güllü Has, ekmeğe lezzeti veren sırrın yapılışında saklı olduğunu söyledi. Hanımlarla birlikte iİmece usulü Çanak Ekmek yapan Güllü Has, tahinli ve pekmezli olarak hazırlanan Çanak Ekmeğinin, iç malzemesinin hazırlanışı ile ilgili detayları anlattı, yapım aşaması ve pişirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. Güllü Has, Bucak’a özgü yöresel lezzetlerin başında gelen Çanak Ekmek geleneğinin gelecek nesillere de aktarılması gerektiğine vurgu yaparak herkesin Ramazan Bayramını kutladı. Güllü Has, “Eski bayramlarımızın vazgeçilmez özel yiyeceğidir. Misafirlerimize ikram ederiz. Ninelerimizden öğrendiğimize göre haşhaşlı, tahinli olarak eskiden leğenlerde yapardık. Misafirlerimiz geldiğinde en güzel ikramımız çanak ekmeğidir. Günümüzde biz de çanak ekmeği geleneğini yaşatalım diye, yeni nesle öğretelim diye takip olduk. Bayram arefelerinde pişerdi, komşular akrabalar birbirine yardımlaşarak pişerdi, şimdiki gibi fırın usulü değil ateşte pişirirdik. Bunu ben kızıma öğrettim. Çanak ekmeğini beraber yardımlaşarak yapmaya halkımıza sunmaya başladık. Şifalı ve bereketli bir yiyecektir. Şu anda çanak ekmeği artık vazgeçilmez bir yiyecek oldu, her gün yapıyoruz. Aynı lezzeti aynı tadı yapmaya çalışıyoruz. Çanak ekmeği zahmetli bir yiyecek. Özenerek yapmamız gerekiyor. Göz kararı yapmak lezzet vermez. Ya hamuru çok olur, ya içi çok olur, her şeyden önce lezzeti tutturmak lazım” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE UZANAN LEZZET; ÇANAK EKMEĞİ
En Çok Okunan Haberler