Diyetisyen  Serap Polat’tan Ramazan Ayı’nda Beslenme Tavsiyeleri

Diyetisyen Serap Polat, Ramazan Ayı’nda iftar ve sahurda nasıl beslenmeliyiz? konusunda bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 16:05

Bucak Mehmet Cadıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Serap Polat, Ramazan Ayı’nda nasıl beslenmeliyiz? konusunda konuştu. Sahurun mutlaka yapılması gerektiğini dile getiren Diyetisyen Serap Polat, sahurda tüketilmesi gereken besinlerin neler olabileceği konusunda tavsiyelerde bulundu.

İftar ile sahur arasındaki zaman diliminde bol miktarda su içilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Polat, “İftarda önceliğimizin çorba olması gerekir” diye konuştu. Tatlı tüketimi konusunda ise şerbetli tatlılardan Ramazan Ayı boyunca uzak durulması gerektiğini aktaran Polat, sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha uygun olacağını söyledi.  Serap Polat, “Ramazan ayında beslenme sürecinde uzun süreli açlıklar var. Sahurdaki beslenmede mutlaka haşlanmış yumurta ya da tavada az yağlı yumurta tercih edilebilir. 1 yada 2 dilim peynir, çok tahıllı ekmekler tercih edelim, yağ kaynaklarından ceviz, zeytin, avakado tercih edebiliriz. Yine protein kaynaklarından süt ve yoğurt mutlaka beslenmemizde sahurda olmalı. Bir de tokluk süresini uzatmak adına sahurda yulaf ilave edilmesini öneriyorum. Yoğurdumuzla yada sütümüzle pişirerek tercih edebiliriz.  Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı yulafımızı yine sahurda tercih edelim. İftarla sahur arasında bolca su içelim. Çünkü Ramazan ayı dönemi içerisinde gündüz susuzluğuna bağlı olarak belli bir süreden sonra belli ağrılar başlıyor. Diz ağrıları, bel boyun ağrıları ya da migren atakları başlıyor. O yüzden iftarla sahur arasını çok iyi değerlendirmemizde fayda var. İftarda 2-3 hurma, ya da az şekerli ev yapımı meyve kompostolarıyla orucumuzu açabiliriz. Çok sıcak çok soğuk olmayan içecekleri tercih edilmeli. Önceliğimiz çorba olmalı. 1-2 kepçe çorbamızla orucumuzu açmalıyız, yaklaşık 10 dakika mola vermeyi tavsiye ediyoruz. Çünkü gün içerisinde açlık ve susuzluğa bağlı olarak mide çok büzüşür, bir anda çok fazla yiyecek tüketilirse yemek sonrası hazımsızlığı çok fazla yaşıyoruz. 10 dakika ara verdikten sonra kızartma şeklinde yapılmamış tencere usulü ya da fırında ızgarada tercih edebileceğimiz et yemekleri ya da zeytin yağlı sebze yemekleri, yine salata tercih etmeliyiz iftarda” dedi.